Välkommen till Zornmuseet!

Zornmuseet i Mora är ett museum tillägnat konstnären Anders Zorn (1860-1920). Här visas alltid en permanent utställning med Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar samt delar av hans konst- och föremålssamlingar. Ett par gånger om året arrangeras även specialutställningar. Under perioden 2 september 2017 – 14 januari 2018 visas utställningen EXPERIMENT Åke E:son Lindman i en av museets två våningar.

Bredvid Zornmuseet ligger Zorngården, byggd och inredd av makarna Anders och Emma Zorn vid tiden kring förra sekelskiftet. År 2017 fyller Zorngården 75 år som museum. Vid sidan av de guidade visningar som erbjuds sex dagar i veckan kommer detta att firas med olika specialarrangemang under året.

En kilometer från Zornmuseet och Zorngården finner man Zorns gammelgård, Sveriges förnämsta samling av äldre timmerhus. I Tidsresan – ett historiskt äventyr får barn och vuxna följa med på en dramatiserad visning av miljön och i olika aktiviteter pröva hur det vara att leva förr. Intill Zorns gammelgård ligger Textilkammaren, där dräkter och textiler från Siljansbygden finns utställda. Här erbjuds också kaffe, saft och kakor. Zorns gammelgård och Textilkammaren hålls öppna 15 juni till 15 augusti.

För den som vill uppleva känslan av att stiga rakt in i Zorns måleri rekommenderas ett besök i Gopsmor, konstnärens vildmarksateljé. Gopsmor är belägen mellan Mora och Älvdalen och hålls öppen under helger i juli och början av augusti.

För öppettider och priser till våra olika enheter, se kolumnen till höger!