Zorns gammelgård

Zorns gammelgård är ett friluftsmuseum som Anders Zorn lade grunden till i början av 1900-talet. Den ligger en dryg kilometer från Zornmuseet. Anläggningen består av ett 40-tal byggnader som tillsammans bildar Sveriges finaste samling av äldre timmerhus. Här finns bland annat det äldsta profana timmerhuset i vårt land, daterat till 1237. De första husen på gammelgården kom på plats från 1914. Efter konstnärens bortgång 1920 fortsatte hans änka Emma Zorn att förvärva hus och föremål till gammelgården. Till sin hjälp hade hon en ung konsthistoriker, Gerda Boëthius, som kom att bli Zornmuseets första intendent.

Som besökare kan du njuta av den vackra platsen vid Siljans strand, stiga in i de gamla husen och få en känsla av hur livet förr i tiden kunde gestalta sig. Den som vill kan också följa med på Tidsresan, ett spännande och lustfyllt historieäventyr, som du kan läsa mer om här.

Textilkammaren

År 1993 uppfördes en helt ny byggnad bredvid gammelgården, Textilkammaren, avsedd som utställningssal för den rika samling av allmogetextilier och folkdräkter från Siljansbygden som paret Zorn efterlämnade. Här finns förlåtar i rosengång, fyrflätor, hårarbeten och dräkter för både vardag och fest. – en riktig guldgruva för den textilintresserade! Textilkammaren är ritad av arkitekt SAR Anders Landström och belönades 1996 med Träpriset.

I Textilkammaren finns en liten ”handelsbod” med godis, hantverk och gammeldags souvenirer. Här serveras också kaffe, saft och kakor.

Zorns gammelgård och Textilkammaren hålls öppna 15 juni – 15 augusti.

Tidsresan

Vill du färdas genom historien? Följ då med på ett lustfyllt och spännande äventyr som börjar i medeltiden och som leder fram till 1870-tal, den tid då Anders Zorn var barn. Platsen är Zorns gammelgård i Mora. Tillsammans med din guide och reskamrat får du se och känna på hur livet kunde vara förr i tiden. Stig in i de gamla timmerhusen, möt människorna som levde där, ät deras mat, lyssna till deras musik, ta del av deras vardagssysslor och prova hur det känns att gå i deras kläder. Kort sagt, upplev historien på riktigt!

Tidsresan vänder sig i första hand till barn och ungdom, men vuxna är naturligtvis också välkomna.

Tidsresan startar den 15 juni 2018.

För öppettider och priser till våra olika enheter, se kolumnen till höger!

Zorns gammelgård och Textilkammaren är beläget på adressen Yvradsvägen 3, 792 34 Mora, kartlänk .