Zornmuseet Hem

Zorngården


Zorngården i Mora hör till Sveriges mest berömda konstnärshem. Byggnadens historia går tillbaka till 1886, då Anders Zorn förvärvade en tomt intill Mora kyrka. Hit flyttade han en liten timmerstuga som stått på hans morfars gård. Med åren kom stugan att utvidgas, särskilt sedan makarna Zorn 1896 slagit sig ned Mora. Arbetet med huset pågick fram till 1910. Byggnadens mest spektakulära rum är den nio meter höga salen på andra våningen.

Det var Zorn själv som svarade för husets utformning. Med stor idérikedom, grundad på såväl tradition som det då moderna byggnadssättet, skapade han ett mycket originellt hem för sig och sin hustru. Huset uppvisar en frisk blandning av lokal timmerbyggnadskonst, dåtidens föreställningar om vikingatida bostäder och engelsk villaarkitektur. Zorngården är ett gott exempel på den arkitektoniska frihet som kännetecknade decennierna kring sekelskiftet 1900.

I husets rika föremålssamling blandas konst och konsthantverk från olika delar av världen med kurbits och dalatradition. Här finns förnäma vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler ritade av Zorn själv. I matsalen står bordet uppdukat med glas, silver och porslin, anpassat efter årets olika årstider.

I Zorngårdens trädgård, anlagd på 1910-talet, kan du sommartid njuta av gammeldags rosor, blomster, köksväxter och fruktträd och, inte minst, Zorns vackra fontänskulpturer.

Besöksadress:

Vasagatan 36, Mora (bredvid Mora kyrka)

GPS: WGS 84: N 61° 0.401', E 14° 32.332'

Emma Zorn boksläpp

Tisdagen den 15 april
kl 13.30 presenterar Birgitta Sandström, tidigare chef för Zornsamlingarna, sin stora biografi över Emma Zorn. Efteråt ges tillfälle till köp och signering av författaren.
Mer information>>

Ledig tjänst

HUSFÖRESTÅNDARE
TILL ZORNGÅRDEN

Zornmuseet söker en husföreståndare till Zorngården, makarna Anders och Emma Zorns hem i Mora.
Mer information>>

Zorn gör succé i USA

Den succéartade Zornutställningen som pågick 9/11-2/2 på Legion of Honor i San Francisco, Anders Zorn: Sweden's Master Painter öppnades åter den 27 februari på National Academy Museum i New York. Till utställningen har producerats en innehållsrik och mycket vacker katalog som säljs även på Zornmuseet.
Pris 395 kr.
Läs mer i Mora Tidning!

I samarbete med: